Artikkelin ingressi (SEO-kuvaus)
Kelirikon takia osalle tiestöstä joudutaan asettamaan painorajoituksia, joiden tarkoituksena on estää teiden vaurioituminen raskaan liikenteen vaikutuksesta. Näin turvataan elintärkeät kuljetukset, joihin kuuluvat esimerkiksi hälytysajoneuvot ja tienhoidon ajoneuvot. Tilapäinen painorajoitus voidaan asettaa kantavuudeltaan heikoille silloille tai sorateille väliaikaisesti. Voimassa olevia painorajoituksia voi seurata Liikennetilanne-palvelussa.
Artikkelin leipäteksti
Sorateiden painorajoitusten asettamistarvetta ennustetaan tyypillisesti vuodenvaihteen tienoilla. ELY-keskus päättää painorajoituksesta yhdessä alueurakoitsijan kanssa. Kevään sääolosuhteita seurataan aktiivisesti ja ennuste tarkentuukin kevään edetessä. Kelirikon etenemisestä ja painorajoitustarpeesta tiedotetaan säännöllisesti Väyläviraston ja ELY-keskusten nettisivuilla.
Yleisimmin painorajoitukset ovat 12 tonnin painorajoituksia. Vain poikkeustapauksissa voidaan käyttää 4 tonnin rajoitusta. Painorajoitukset eivät kuitenkaan koske elintärkeiksi katsottuja kuljetuksia. Erittäin perustelluissa tapauksissa on myös mahdollista saada maksullinen kelirikkoajan poikkeuslupa alueellisesta ELY-keskuksesta. Kattavamman listauksen elintärkeiksi katsotuista kuljetuksista sekä ohjeet poikkeusluvan hakemiseen voi lukea ELY-keskuksen nettisivulta.
Vaikka kelirikko on sorateiden tyypillinen keväinen ongelma, viime vuosina ovat yleistyneet myös syyskelirikot, joten usein painorajoituksiin joudutaan turvautumaan myös syksyisin. Joillain alueilla kelirikkoa voi esiintyä jopa talvisin. Painorajoitukset pyritään asettamaan mahdollisimman lyhyeksi aikaa. Alueurakoitsija seuraa tien kuntoa ja poistaa painorajoituksista kertovat rajoitusmerkit heti, kun tie on siinä kunnossa, että se kantaa raskaan liikenteen jälleen.
Maanteille ei aseteta pysyviä tai tarpeettomia painorajoituksia
ELY-keskukset eivät aseta valtion maanteille pysyviä painorajoituksia tai liikenteen yleisrajoituksia. Maantiet ovat yleisiä teitä, joita jokainen voi käyttää tasapuolisesti. Tien kiertämisestä tulee pidennystä matka-aikaan sekä ylimääräisiä polttoainekustannuksia. Raskaalle liikenteelle tällaisesta aiheutuu usein merkittäviä lisäkustannuksia.
ELY-keskukset eivät halua lisätä liikennöintikustannuksia tai matka-aikoja tarpeettomilla rajoituksilla, jotka eivät ole tien tai sillan kunnon vuoksi välttämättömiä.
Tienkäyttäjä voi ehdottaa tilapäistä painorajoitusta tai ilmoittaa tien huonosta kunnosta Liikenteen asiakaspalvelun Palauteväylässä. Tiestön akuuteista vaaratilanteista, kuten tien sortumisesta, voi ilmoittaa Tienkäyttäjän linjalle numeroon 0200 2100 (24/7).
Lue lisää: