Muistilista jäällä liikkumiseen ja kieltoihin


Artikkelin leipäteksti

Suomessa menehtyy vuosittain kymmeniä ihmisiä jäihin vajoamisen vuoksi. Jää voi pettää tutussakin paikassa, joten jäällä liikkumisen riskit on tunnistettava. Jotta jäällä liikkuminen sujuu mahdollisimman turvallisesti, on jää tunnettava ja jäällä liikkumiseen varustauduttava oikein. Varmista jään kunto ja paksuus ennen jäälle menoa. Jos paikka ei ole entuudestaan tuttu, kysy jäästä lisätietoja esimerkiksi paikalliselta asukkaalta.

Jäällä ajaminen autolla tai moottorikelkalla

Autolla tai moottorikelkalla jäällä ajamisesta on säädetty Vesilaissa ja Maastoliikennelaissa sekä valtion virallisia jääteitä koskien Tieliikennelaissa. Jokaisella on oikeus tarpeetonta vahinkoa, haittaa tai häiriötä aiheuttamatta kulkea vesistössä tai sen jäällä.

  • Moottoriajoneuvoa, kuten moottorikelkkaa, moottoripyörää, autoa ja mönkijää saa jäällä kuljettaa 15 vuotta täyttänyt henkilö. Ikärajoitus ei koske suljetulla alueella ajamista.
  • Suurin sallittu nopeus jäällä on 80 km/h. Jos ajoneuvoon on kytketty perävaunu, jossa on ihmisiä, suurin sallittu nopeus on 40 km/h.
  • Moottoriajoneuvolla jäällä ajettaessa on noudatettava huolellisuutta ja varovaisuutta. Luonnolle, ympäristölle, asutukselle, kalastukselle ja yleiselle virkistyskäytölle ei saa aiheuttaa haittaa.
  • Ranta-asutukseen ja mökkeihin kannattaa jättää runsaasti etäisyyttä, sillä suurin moottoriajoneuvojen aiheuttama haitta on melu ja liikenneturvallisuuden vaarantuminen.
  • Poliisi valvoo tieliikennelakia, maastoliikennelakia ja vesiliikennelakia.

Valtion ylläpitämällä jäätiellä on noudatettava tieliikennelakia, eli jäätiellä saa ajaa vain ajokortin omistava henkilö.

Ota yhteyttä valtakunnalliseen Ympäristöasioiden asiakaspalveluun Vesilakiin ja Maastoliikennelakiin liittyvissä kysymyksissä. Valtion virallisia jääteitä koskevia kysymyksiä voi esittää valtakunnalliselle Liikenteen asiakaspalvelulle Palauteväylässä.

Jäällä ajamisen kieltäminen tai rajoittaminen

Jäällä ajamista voidaan rajoittaa ELY-keskuksen Ympäristö-vastuualueen päätöksellä. Kielto tai rajoitus voidaan antaa, mikäli moottoriajoneuvojen käyttämisestä maastossa ja moottorikelkkailureiteillä aiheutuu haittaa luonnolle tai muulle ympäristölle, luontaiselinkeinoille, yleiselle virkistyskäytölle tai muulle yleiselle edulle taikka yksityiselle edulle. Esityksen kiellon tai rajoituksen määräämiseksi voi tehdä kunta tai kunnan jäsen, paliskunta tai sellainen viranomainen, yhteisö tai maanomistaja, jota asia koskee.

Ympäristö.fi-sivustolle on listattu ELY-keskuksittain tieto siitä, minkä järvien jäällä moottoriajoneuvoilla ajaminen on kielletty. Poliisi valvoo maastoliikennelakia ja vesiliikennelakia. Poliisi voi keskeyttää jäärata-ajon, jos sillä ei ole lupaa. 

Vesiväylällä veneily talvella tai vesiväylän ylittäminen moottorikelkalla, hiihtämällä tai kävellen

Jäällä liikkuminen tapahtuu aina omalla vastuulla. Siihen ei anneta lupaa ELY-keskukselta tai Väylävirastolta. Vesiväylien yli kulkemiseen liittyy aina riski, joka jokaisen tulee harkita itsenäisesti. Saimaan kanava ja sen yläpuoliset sisävesiväylät ovat talvella muutaman viikon käyttämättä. Tänäkään aikana niiden turvallista ylitystä jäätä pitkin ei voida taata. Vesilain perusteella vesillä liikkuminen on jokamiehenoikeutta. Merkityllä vesiväylällä saa siis ajaa veneellä talvellakin, vaikka väylä olisi jäässä ja säännöllinen liikenne olisi keskeytetty. Kaikilla on tasapuolinen oikeus liikkua vesistössä ympäri vuoden, paitsi jos vesialueella on maastoliikennelain mukainen kielto tai sille on asetettu muu rajoitus.

Traficom sulkee vesiliikennelain perusteella väyliä talvikaudeksi, jotta kulkuyhteydet saaristossa olisivat turvatut jääpeitteisenä aikana. Traficom ilmoittaa väylien sulkemisen voimaantulosta ja päättymisestä vuosittain.

Hiihtolatu merellä tai kelkkailu meren jäällä

Merelle katsottaessa jääkenttä voi vaikuttaa isolta ja jykevältä, mutta isossa mittakaavassa se on vain pieni jääpala. Tuuli liikuttaa meren jääkenttää helposti. Jääkenttä ei ole missään kiinni, joten se pääsee vapaasti liikkumaan veden päällä. Jää ei ole koskaan täysin tasainen. Tuuli tarttuu helposti erilaisiin jään päällä oleviin kohoumiin ja valleihin. Jää voi olla pahimmillaan täysin kulkukelvotonta. Vallit voivat olla jopa useiden metrien korkuisia, jolloin niiden yli ei pääse. Kun jää liikkuu, siihen voi tulla myös avovesirailoja.

Jos haluat kelkkailla tai hiihtää merellä, se kannattaa tehdä lähellä rantaa ja rannan suuntaisesti omalla vastuulla varovaisuutta noudattaen.

Milloin jäätie avataan?

Suomessa on kolme valtion ylläpitämää virallista jäätietä: Hailuodon jäätie, Koli-Vuonislahden jäätie ja Räisälän jäätie Kemijärvellä. Valtion ylläpitämien virallisten jääteiden aukaisupäivämäärät vaihtelevat vuosittain. Jäätie avataan, kun jäätä on tarpeeksi paksusti, eikä jäätien avaamiselle ole esteitä huonojen jääolosuhteiden, kuten jäälle nousseen veden takia. Joskus jääteitä ei päästä avaamaan ollenkaan.

Jäätien paikan valintaan vaikuttavat virtauspaikat, jään paksuus ja laatu, railot ja laivaväylät sekä jäätielle tulon paikat. Jään kantavuutta ja paksuutta seurataan tarkasti. Lue lisää Palauteväylän artikkelista. Voit tarkastaa valtion jääteiden tilanteen Fintrafficin Liikennetilanne-palvelusta.

Lisätiedot: