Artikkelin leipäteksti
Vägarbetsmärken och sänkt hastighetsbegränsning fungerar som en varning för bilister om att man kommer till ett område med avvikande förhållanden. Vid vägbyggen är det skäl att sänka hastigheten och iaktta särskild försiktighet, eftersom det inte bara är fråga om vägtrafikanter utan också om säkerheten för dem som arbetar på byggarbetsplatsen.
Ur vägtrafikantens synvinkel kan byggarbetsplatsen se färdig ut även om den inte är det. Medan ett vägarbetsmärke är synligt är byggarbetsplatsen fortfarande halvfärdig oberoende av om det finns arbetare eller arbetsmaskiner i sikte hela tiden. Även om arbetet inte pågår under veckoslut eller om kvällen/natten och det finns en lägre hastighetsbegränsning vid vägbygget beror det i allmänhet på att vägens omgivning ännu inte är färdig: Till exempel kan körbanemarkeringar eller kantfyllningar saknas. Kom också ihåg att nya vägmarkeringar och beläggningar kan vara hala särskilt vid regn.
Alla vägarbeten kan inte slutföras utan avbrott, utan på många byggarbetsplatser utförs olika arbetsskeden i olika entreprenader, varvid man inte alltid kan samordna arbetena smidigt vid ett enskilt objekt. Entreprenaderna konkurrensutsätts i större helheter, varvid man under en enskild entreprenad strävar efter att på en gång genomföra flera objekt som ligger nära varandra. Vädret påverkar också arbetet, eftersom regnet kan störa tidtabellen. Beläggningsarbeten kan inte utföras vid hårt regn och vägmarkeringar kan endast målas vid torrt väglag.
Längs vägarna utförs också andra arbeten än reparationsarbeten. På platsen kan förekomma kablagearbete som utförs av el- eller telebolag eller någon annan åtgärd som gör att hastighetsbegränsningen är på sin plats. Ibland kan hastigheten sänkas i synnerhet i huvudstadsregionen på grund av ett betydande evenemang, såsom ett EU-möte eller ett statsbesök. Genom denna åtgärd tryggas bl.a. polisens arbete.
På vägbygget följer entreprenörerna trafikdirigeringsplaner som godkänts av väghållaren. Om entreprenören har handlat i strid med planerna ska märkena ändå följas. Respons om trafikarrangemangen på vägbyggen kan ges via Responskanalen. Akuta tillbud (till exempel hastighetsbegränsningsmärket har fallit) kan anmälas via Vägtrafikantlinjen tfn 0200 2100 (24 h/dygn).
Om man rör sig under rusningstid och vill undvika större vägarbeten under resan lönar det sig att titta på alternativa rutter redan före avfärden. På vägarbetsplatser kan man ofta också själv påverka trafikens smidighet. Om två filer förenas på grund av vägarbete eller av någon annan orsak kan var och en underlätta situationen med hjälp av den så kallade dragkedjeprincipen.
Läs mer: