Miten voi saada korotetun suojatien?


Artikkelin leipäteksti

Korotettu suojatie voidaan rakentaa, jos sekä suojatien että hidasteen rakentamisen edellytykset täyttyvät. Ensin arvioidaan suojatien tarvetta sen potentiaalisten käyttäjien perusteella. Uusia suojateitä harkitaan tarkoin eikä niitä toteuteta turhaan, jotta ne eivät menetä merkitystään. Suojatie voidaan merkitä, jos se on osa luonnollista kulkureittiä ja suojatiellä on vähintään 200 jalankulkijaa vuorokaudessa. Suojatie voidaan harkinnan mukaan toteuttaa myös, jos suojatiellä on yli 100 käyttäjää vuorokaudessa, suojatietä käyttää noin 20 koululaista tai vanhusta päivittäin tai suojatiellä on 40–50 työikäistä käyttäjää päivittäin.

Korotettuna suojateitä rakennetaan pääasiassa taajamamaisiin ympäristöihin nopeusrajoituksen ollessa 50 km/h tai sen alle. Tyypillisiä rakennuskohteita ovat jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden risteämiskohdat autoilijoiden kanssa sekä koulujen, päiväkotien ja urheilualueiden ympäristöt, joissa liikkuu paljon lapsia.

Korotettuja suojateitä ei rakenneta, mäkiin, tien mutkiin, sorateille tai maaseutumaisiin tieympäristöihin. Niitä ei myöskään rakenneta, jos se haittaisi merkittävästi joukkoliikennettä, raskasta liikennettä, hälytysajoneuvoliikennettä tai pysäköintiä tai tontille ajoa. Korotettuja suojateitä ei yleensä rakenneta myöskään kiinteistöjen välittömään läheisyyteen, sillä ne voivat aiheuttaa kiinteistöille melu- ja tärinähaittoja.

Mietitkö kehitysehdotuksen tekemistä? Olemme koonneet ehdotusapuriin eri toimenpiteiden toteutusmahdollisuuksia:

Voit tehdä kehitysehdotuksen korotetusta suojatiestä Palauteväylässä.