Miksi tie on huonosti paikattu ja epätasainen, eikä paikka kestä?


Artikkelin leipäteksti

Teiden paikat eivät ole tarkoituksella lyhytkestoisia. Urakoitsijat pyrkivät tekemään parhaansa reikiä paikatessaan, eikä paikkauksia tehdä tarkoituksella lyhytkestoisiksi. Paikkausmenetelmiä on kehitetty erilaisiin vaurioihin ja olosuhteisiin sopiviksi. Silti ongelmana on, että varsinkin kostealla ja kylmällä säällä suoritetut paikkaukset eivät kestä liikenteen ja sääolosuhteiden aiheuttamaa kulutusta ja samat kohdat joudutaan paikkaamaan yhä uudestaan. 

Teitä joudutaan paikkaamaan, koska asfaltti reikiintyy jäätymisen, sulamisveden ja liikenteen kuormituksen yhteisvaikutuksessa. Päällysteen paikkauksella tien pinta pyritään pitämään liikennöitävässä kunnossa. Runsas paikkaaminen ei kuitenkaan vastaa uutta päällystettyä tietä. Tiestä tulee epätasainen, jos sitä joudutaan paikkaamaan paljon.  

Jos tie on kauttaaltaan reikäinen, se tulisi kuntoon uudelleen päällystämällä. Koska rahoitus on niukkaa, teiden päällystämiseen ei ole niin paljon rahaa kuin olisi tarpeen. Tästä syystä varsinkin vähäliikenteisemmillä teillä joudutaan turvautumaan päällystevaurioiden paikkaamiseen. Paikkaaminen antaa lisäaikaa tien päällystämisen aloittamiseen.  

Vähäliikenteisellä tieverkolla käytetään usein kylmämassaa. Kylmämassalla on vaikea saada tasaista ja pysyvää paikkaa. Jos paikkaan tulee pienikin halkeama, se lähtee nopeasti purkautumaan uudelleen. Kylmämassaa joudutaan käyttämään paljon, koska kuumamassaa ei ole talvisin juurikaan saatavilla ja kesäisinkin voi olla saatavuusongelmia. Kuumamassa tuodaan erikseen asfalttiasemalta tai lämmitetään paikan päällä. Kylmämassaa voidaan säilyttää urakoitsijoiden varikolla ja paikkaamisurakkaan voidaan tarttua nopeammin.  

Muitakin paikkausmenetelmiä on olemassa, mutta ne ovat niin kalliita, ettei niitä juurikaan käytetä vähäliikenteisillä teillä. Hoitourakoitsijat käyttävät joissain tapauksissa valumassaa reikien paikkauksessa. Valumassapaikat ovat kestävämpiä, mutta niiden käyttöä pyritään välttämään, sillä ne joudutaan jyrsimään pois, kun tie päällystetään uudelleen. Valumassaakaan ei ole aina saatavilla ja se pitää tilata paikkausurakoita varten erikseen. 

 

Turvallinen liikkuminen turvataan koko tieverkolla, mutta ensisijaisesti paikataan vilkkaimmat tiet. Mitä vähemmän tiellä on liikennettä, sitä todennäköisempää on, että hoitourakoitsija paikkaa vain suurimmat reiät. Talvisin paikataan vain sellaiset reiät, jotka ovat liikenneturvallisuuden kannalta pakko paikata. Kesäisin voidaan käyttää menetelmiä, joilla paikkauksista saadaan pysyvämpiä. Kesäisin korjataan myös usein talven tilapäiset paikkaukset. 

ELY-keskuksilla on myös erillisiä paikkausurakoita. Näillä urakoilla pyritään pidempikestoisiin paikkoihin ja ennaltaehkäisemään teiden reikiintymistä talvisin. Erillisissä urakoissa paikataan pidempiä tieosuuksia, joissa on alkavia reikiä. Urakoitsijalla on myös välineet kuumamassan lämmittämiseen. Erillisillä paikkausurakoillakaan ei pystytä paikkaamaan kaikkia tarvittavia tieosuuksia, sillä siihen ei rahoitus riitä.