Millä perusteella päällystetty tie muutetaan soratieksi?


Artikkelin leipäteksti

Päällysteen korjaamista ja paikkaamista jatketaan niin kauan kuin se on taloudellista ja teknisesti mahdollista. Päällystetty tie muutetaan soratieksi, kun päällysteen kunto on huono, eikä tietä ole mahdollista päällystää uudelleen. Nykyrahoitus ei useinkaan mahdollista kaikkein vähäliikenteisimpien teiden uudelleenpäällystämistä. 

Huonokuntoinen päällyste puretaan ja tie rakennetaan soratieksi pääsääntöisesti, kun tien liikennemäärä on alle 200 ajoneuvoa vuorokaudessa. Liikennemäärien ohella päätöksessä otetaan huomioon myös tien yleinen merkittävyys. Päätökset tehdään tapauskohtaisesti.

Päällysteen hoito ei kannata, kun päällysteessä on reikä toisensa perään ja vaurioita pitäisi paikata viikoittain. Päällysteen kunto vaikuttaa myös talvihoidon laatuun. Jos tienpinta on epätasainen, lumenpoistoa ei pystytä tekemään tasaisesti. Tällöin tien muuttaminen soratieksi on kokonaisuutena edullisempi tapa pitää tie ajettavassa kunnossa. Rikkoontuneesta päällysteestä ei saada paikkaamalla hyvää, kun taas soratietä voidaan kunnostaa hoitotoimenpiteillä, esimerkiksi sorastuksilla. Soratien hoito on myös edullisempaa kuin vaurioituneen päällysteen jatkuva paikkaus.

Päällystetty tie rakennetaan soratieksi purkamalla päällyste ja tien pintakerros. Sen jälkeen tielle levitetään uutta mursketta 5-10 senttimetrin paksuinen kerros, mikä tasoitetaan. Jatkossa tietä muokataan soratienä.

Yksittäisiä huonokuntoisia päällystettyjä teitä on jo muutettu sorateiksi. Tällaisissa teissä saattoi olla ennen päällysteen purkamista enemmän paikkoja kuin ehjää päällystettä. Pääsääntöisesti teiden kunnosta on saatu hyvää palautetta sen jälkeen, kun ne ovat muutettu soratieksi, sillä hyväkuntoisella soratiellä on huomattavasti parempi ajettavuus kuin pahasti vaurioituneella päällystetyllä tiellä.