Mitä sorateille tehdään syksyllä?


Artikkelin ingressi (SEO-kuvaus)

Sorateillä tehtävät syystoimenpiteet lukeutuvat heti kevään kunnossapitotöiden jälkeen vuoden tärkeimpiin. Soratien hoitoluokitus ohjaa hoitotoimien priorisointia ja sorateiden kunnossapito on tehtävä oikeaan aikaan.

Sää vaikuttaa tienhoitotoimenpiteiden ajoitukseen. Liian kuivalla tai märällä kelillä hoitotoimenpiteitä ei voida tehdä tai toimenpiteillä ei saada toivottua lopputulosta. Sorateiden kunnossapidolle otollisia kelejä ei välttämättä ole riittävästi, jotta kaikki soratiet saataisiin hoidettua. Tämän takia joskus on pakko tehdä töitä myös epäsuotuisissa olosuhteissa ennen talven tuloa.

Artikkelin leipäteksti

Syksyisin sorateitä tasataan ja sorastetaan

Kelirikko on tyypillinen sorateiden keväinen ongelma. Koska ilmasto muuttuu, kelirikko voi vaivata usein myös syksyllä ja jopa talvisin. Teillä voi olla sekä pinta-, että runkokelirikkoa. Osalle kelirikon vaivaamaa tiestöä joudutaan asettamaan painorajoituksia.

Sorateiden vauriot ovat yleisiä esimerkiksi runsaiden sateiden aikaan. Vain kaikkein huonokuntoisimmat osuudet pystytään kunnostamaan. Muuten tiet pidetään liikennöitävässä kunnossa kevyemmillä toimenpiteillä. Urakoitsijalla on kuitenkin valmiudet nopeisiin toimiin syksyn sään muutostilanteissa. 

Tien pintoja tasataan syksyllä. Tiehöylällä tai riittävän tehokkaalla raskaalla lanalla tehtävällä tasauksella huolehditaan tienpinnan tasaisuudesta. Syystasaus estää sen, että syyssateiden aikana reikiintynyt ja urautunut tienpinta ei jäädy epätasaisena. Tasauksessa tien pinta saa myös oikean sivukaltevuuden ja koholla olevat maakivet poistetaan, jotta ne eivät haittaa liikennettä tai riko esimerkiksi aurauskalustoa talvella.

Syyssorastusta, eli soratien kulutuskerroksen lisäämistä, tehdään yleensä syys-lokakuussa, kun tien pinta on sopivan kostea. Sorastuskierto on yleensä 3–5 vuoden mittainen. Syyssorastuksella varmistetaan kulutuskerroksen paksuuden säilyminen riittävänä ja kulutuskerroksen rakeisuuden säilyminen oikeana. Oikeat ja oikea-aikaiset hoitotoimet ehkäisevät tien pinnan kulumista ja hidastavat materiaalihävikkiä.

Aurausviitat asetetaan sorateille syksyisin ja myös pakkasella voi tehdä pölynsidontaa

Syksyllä, ennen kuin maa jäätyy, soratiet saavat aurausviitat. Aurausviitoitus tehdään vasta tien pintojen syystasausten ja sorastusten jälkeen, jotta viitoitus ei vaikeuta näiden töiden tekemistä.

Aurausviitoilla estetään talvihoidonpidon yliauraus. Aurausviitoilla merkitään turvallisesti aurattava tien leveys ja erityiset tienkohdat, kuten rumpujen paikat ja sorateille tyypilliset pienisäteiset kaarteet.

Erityisesti talvikauden alussa paljailla, lumettomilla sorateillä voi esiintyä pakkasajan pölyämistä. Pakkasajan pölynsidontaa tehdään sellaisilla tieosuuksilla, jotka ovat 100 metriä lähempänä asutusta tai muita altistuvia erityiskohteita. Pakkasajan pölynsidontaan soveltuu hyvin kalsiumkloridiliuos.

 

Lisätiedot: