Miksi asfalttiin tulee niin helposti reikiä eikä kaikkia reikiä paikata kerralla?


Artikkelin leipäteksti

Tien päällyste reikiintyy jäätymisen, sulamisveden ja liikenteen kuormittavuuden yhteisvaikutuksesta. Kun reikiintyminen pääsee alkuun, vaurioitunut kohta voi kasvaa nopeastikin. Päällysteet ovat monin paikoin vanhoja ja niitä tulisi uusia. Se ei kuitenkaan välttämättä onnistu, sillä tämänhetkisellä päällystysrahoituksella päällystyskierto on liian pitkä. 

Päällysteet reikiintyvät helposti silloin, kun tien pinnalla seisoo vettä ja päällysteessä on ennestään verkkomaisia halkeamia. Nämä yhdessä edesauttavat asfaltin palasten irtoamista. Pahin tilanne on sellaisina talvina, jolloin lämpötila vaihtelee nollan molemmin puolin.  

Märällä pinnalla autojen renkaat iskevät pinnalla olevaa vettä vanhaan, haurastuneeseen tai vaurioituneeseen asfalttiin. Kun lämpötila laskee, asfalttiin päässyt vesi laajenee jäätyessään. Laajentuminen irrottaa kiviä tai kokonaisia paloja haurastuneesta asfaltista.

Ensimmäisenä paikataan tienkäyttäjälle vaarallisimmat reiät 

Ensisijaisesti paikataan liikenneturvallisuuden kannalta vaaralliset reiät. Tällä tarkoitetaan sellaisia reikiä, joissa auto voi hajota. Kun tiellä on muutamia reikiä siellä täällä, yleensä kaikki reiät paikataan. Jos kaikkia reikiä ei ole paikattu, se voi johtua siitä, että tie on niin reikäinen, ettei kaikkia reikiä voida paikata. Tällaisessa tilanteessa tie tulisi päällystää uudelleen. 

Reikiä paikatessaan urakoitsijoilla on mukana tietty määrä paikkausmassaa. Se ei välttämättä aina riitä kaikkien reikien paikkaamiseen samalla kertaa. Tällöin paikataan vaarallisimmat reiät. Loput rei’istä paikataan myöhemmin.  

Jos vähäliikenteinen tie on kauttaaltaan reikiintynyt, yksittäisten paikkauskertojen vuosikustannus saattaa muodostua huomattavan suureksi, jos kaikki reiät paikataan jokaisella paikkauskerralla. 

Talvisin paikataan vain pakolliset tien reiät - paikkaaminen ei ole helppoa 

Talvella paikataan vain sellaiset reiät, jotka ovat liikenneturvallisuuden kannalta pakko paikata. Talvisin paikkaaminen ei ole kuitenkaan helppoa. Talvella paikkaaminen tapahtuu lähtökohtaisesti aina kylmämassalla, eikä tällainen paikka yleensä pysy kovin pitkään.  

Kesällä käytetty kuumamassa olisi kylmämassaa kestävämpää. Kuumamassaa ei ole talvella kuitenkaan yleensä saatavilla, sillä asfalttiasemat ovat kiinni. Talvella syntyneet reiät päästäänkin paikkaamaan kunnolla vasta kesällä. Tilapäiset paikkaukset korjataan pysyvällä paikkauksella silloin, kun sääolosuhteet ovat paikkaukselle suotuisat. 

Paikkausmenetelmiä on kehitetty erilaisiin vaurioihin ja olosuhteisiin sopiviksi. Ongelmana on se, että varsinkin kostealla ja kylmällä säällä suoritetut paikkaukset eivät kestä liikenteen ja sääolosuhteiden aiheuttamaa kulutusta. Veden alla olevia reikiä ei myöskään voida paikata ennen tien kuivumista. Samoja kohtia teissä joudutaankin paikkaamaan yhä uudelleen.  

Ilmoita vilkasliikenteisten teiden vaurioista Tienkäyttäjän linjalle 

Äkillinen reikiintyminen aiheuttaa helposti vaaratilanteita. Lisäksi auton vanteet ja renkaat saattavat hajota. Vilkasliikenteisten teiden asfalttivaurioista kannattaakin ilmoittaa Tienkäyttäjän linjalle, p. 0200 2100 (24/7). Puhelimeen kannattaa ladata myös 112 Suomi -sovellus. Tienkäyttäjän linja on sovelluksessa valmiina ja tällöin puhelussa on mukana karttapaikannuksen mahdollisuus. 


Lue lisää: