Mitä kaikkea erikoiskuljetuksia vaativissa projekteissa otetaan huomioon?


Artikkelin ingressi (SEO-kuvaus)

Kuljetus, joka ylittää normaaliliikenteelle sallitut mitta- tai massarajat, on erikoiskuljetus. Tietyt mitat ylittäviin erikoiskuljetuksiin tarvitaan lupa, jota haetaan ELY-keskuksesta. Lupien hakemisesta sekä erikoiskuljetusten mitta- ja massarajoista löytyy lisätietoa ELY-keskuksen verkkosivuilta.

Artikkelin leipäteksti

Erikoiskuljetukset voivat välillä ruuhkauttaa erikoiskuljetuslupien käsittelyä. Erikoiskuljetuksina kuljettavat kappaleet, kuten tuulivoimaloiden lavat, ovat todella pitkiä, ja lupia haetaan yleensä kymmeniä kerralla. Lupien tavallista pidempi käsittelyaika onkin saattanut yllättää kuljetusten suunnittelijat. On kuitenkin muistettava, että lupapäätöstä tehdessä erikoiskuljetusten luparyhmä ei välttämättä ole ainoa taho, jolta vaaditaan toimenpide luvan saamiseksi. Erikoiskuljetusten ajantasainen hakemustilanne päivitetään säännöllisesti erikoiskuljetusten Ajankohtaista-sivulle.

Jos erikoiskuljetus on yli 7 metriä leveä, yli 7 metriä korkea tai yli 40 metriä pitkä, erikoiskuljetuksen etenemistä seurataan kahden tunnin välein tehtävillä tiedotteilla. Nämä niin sanotut tiedotettavat erikoiskuljetukset ovat luettavissa ja seurattavissa Fintrafficin Liikennetilanne-palvelussa. Lisäksi niistä voidaan tiedottaa esimerkiksi radiossa.

Erikoiskuljetukset pyrkivät liikkumaan sellaisiin aikoihin, että muulle liikenteelle aiheutuva haitta olisi mahdollisimman vähäinen. Muiden tielläliikkujien on hyvä ottaa huomioon se, että kuljetukset ovat varsinkin pituussuunnaltaan isoja ja liikkuvat hitaasti. Kaikki liikenteessä liikkuvat isot kuljetukset eivät välttämättä ole aina luvanvaraisia erikoiskuljetuksia, joten liikenteessä voi liikkua myös sellaisia kuljetuksia, jotka eivät ole välttämättä tarvinneet lupaa.

Erikoiskuljetuksen aikarajoitukset:

Erikoiskuljetusluvan ehdoissa on määritelty aikarajoitukset kuljetusten suorittamiselle (rajoitukset päivitetty 06/2023), joka tarkoittaa käytännössä, että pyritään välttämään liikkumista esimerkiksi työmatkaruuhkien aikaan.
Esimerkiksi yli 4 metriä leveää, yli 34,5 metriä pitkää tai yli 5 metriä korkeaa kuljetusta ei saa suorittaa:

  • maanantaista perjantaihin klo 6–9 ja 15–17. Rajoitus on voimassa maanteillä vt 25 ja kt 55, sekä niiden sisäpuolisilla valtion valta-, kanta- ja seututeillä ja lisäksi Turun, Tampereen, Lahden, Joensuun, Jyväskylän, Kuopion ja Oulun kehä- ja ohitusteillä.
  • aikarajoitukset ovat voimassa esitettyinä ajanjaksoina myös erikoiskuljetuslupaan sisältyvillä kuntien katu- ja tieverkoilla edellä mainittujen kuntien osalta.
  • Edellä mainituilla aikarajoilla ja alueilla lisäksi kesäaikana (1.5. – 31.8.) perjantaisin ja sunnuntaisin klo 15 – 20.
  • Valitettavasti suuret erikoiskuljetukset aiheuttavat aina liikennehäiriöitä muille tienkäyttäjille. Mikäli kuljetuksen korkeus on yli 7 m, leveys yli 7m ja/tai pituus yli 40 m, kuljetuksesta tulee ilmoittaa Tieliikennekeskukseen, jolloin ne näkyvät Liikennetilanne-kartalla.

Tuulivoimalahankkeissa voidaan tarvita monenlaisia lupahakemuksia

Erikoiskuljetuksia on monenlaisia, mutta niistä näkyvimpiä ovat esimerkiksi erilaiset tuulivoimalahankkeet. Tuulivoimalahankkeissa voidaan  tarvita paljon erilaisia lupia. Hankkeissa voidaan esimerkiksi laajentaa liittymiä, poistaa valaisinpylväitä, portaaleja ja opasteita tai ylittää reunakiviä. Tämän takia tuulivoimalarakentamisessa tarvitaan erikoiskuljetuslupien lisäksi paljon esimerkiksi johtojen ja kaapeleiden sijoituslupia, työlupia sekä liittymälupia. Kaikista lupatyypeistä löytyy lisätietoa ELY-keskuksen sivuilta.

Tuulivoimapuistoilta edellytetään myös selkeää opastusta, eli rakentamisprosessissa haetaan myös pelastuslaitoksen edellyttämiä opasteita tai osoiteviittoja. Tuulivoimapuistot tarvitsevat usein myös tilapäisiä tai pysyviä liittymälupia.

Erilaisia lupia hankittaessa saatetaan tiedustella esimerkiksi siltojen kantavuustietoja. Ne ovat salaisia tietoja, eikä kantavuustietoja luovuteta kysyjille. Väyläviraston kartalta näet tietoa siltojen rajoituksista, kuten painorajoituksista Suomen Väylät -karttapalvelusta. Ylimassaisille kuljetuksille voi hakea erikoiskuljetuslupaa. Erikoiskuljetusluvasta voi saada myös ennakkopäätöksen.

Erikoiskuljetuksissa on otettu käyttöön sähköisen asioinnin erikoiskuljetusapuri. Asiointiapuri auttaa, kun mietitään erikoiskuljetusluvan tarvetta. Apuria voi käyttää ilman vahvaa tunnistautumista.

Erikoiskuljetuksia vaativat työmaat vaikuttavat myös tiestöön ja sen kunnossapitoon

Paljon raskaita kuljetuksia vaativissa projekteissa kansalaista voi mietityttää esimerkiksi tien kuntoon tai liikenneturvallisuuteen liittyvät seikat. Tällaisia projekteja voivat olla esimerkiksi jopa useamman vuoden kestävät tuulivoimalapuistojen rakennushankkeet. Paikalliset tienkäyttäjät saattavat kuitenkin jopa hyötyä hankkeesta, sillä rakentajan intressinä on yleensä pitää tie hyvässä kunnossa.

Rakennushankkeesta vastaavat yhtiöt haluavat usein esimerkiksi parantaa soratietä tai joskus myös sillan kantavuutta omalla kustannuksellaan. Tällaisissa tapauksissa vastuukysymykset pitäisi selvittää kirjallisesti, koska ELY-keskus ja urakoitsija ovat lähtökohtaisesti vastuussa tien kunnosta. Tien parannustöistä onkin yleensä tehtävä toteuttamissopimus ELY-keskuksen kanssa.

Joskus erikoiskuljetuksia vaativat projektit, kuten tuulivoimalatyömaat, sijaitsevat vähäliikenteisten ja kenties hiukan huonokuntoisten tieyhteyksien päässä. Vaaratilanteita on pyrittävä ennakoimaan. Talvihoidon osalta rakentajan on otettava huomioon, että vähäliikenteistä tietä ei aina aurata tai hiekoiteta ensimmäisten joukossa, joten asioita olisi hyvä ennakoida molemmin puolin. Lisäksi kelirikkoaikoina työmaita kiinnostavat mahdolliset tulossa olevat tiestön painorajoitukset, jotta kuljetustarpeet voidaan ennakoida ennen painorajoitusta. 

Muutoksia raskaiden erikoiskuljetusten lupaprosessiin

Erikoiskuljetuksille luvissa esitetyt siltojen ylitysehdot on määritelty salassa pidettäväksi tiedoksi ja massatietona TL4-luokkaan Julkisuuslain (621/1999) 24 § kohdan 10 nojalla. Taustalla on tavoite suojella kriittisen infrastruktuurin tietoja ja varmistaa niiden päätyminen vain niitä tarvitseville. Tästä syystä Väylävirasto ja Pirkanmaan ELY-keskus päivittävät erikoiskuljetuslupaprosessia raskaiden erikoiskuljetusten osalta. Muutokset tulevat vaikuttamaan ainakin seuraavissa tapauksissa:

1.    Kantavuusrajoitteiden takia kuljetusta ei ole mahdollista suorittaa reittisuunnitelman mukaista reittiä käyttäen.
2.    Kuljetusluvan myöntäminen edellyttää sillalle tai silloille tarkempien kantavuuslaskelmien teettämistä.

Lue lisää: