Soratie on huonossa kunnossa. Miksi asialle ei tehdä mitään, vaikka asiasta on ilmoitettu jo useaan kertaan?


Suuri osa sorateistä on vanhojen kulkureittien päälle vähitellen paranneltuja teitä ja niiden rakenteellinen kunto on monen tekijän summa. Sorateiden kantavuus ei usein vastaa liikenteen vaatimuksia. Vauriot ovat näillä teillä yleisiä erityisesti runsaiden sateiden ja maan sulamisen aikaan keväisin. Silloin voidaan joutua asettamaan painorajoituksia, joilla varmistetaan tienkäyttäjien turvallisuus ja tien säilyminen korjauskelpoisena. Vain kaikkein huonokuntoisimmat kohdat pystytään täsmäkunnostamaan, muuten tiet pidetään liikennöitävässä kunnossa kevyemmillä toimenpiteillä.

Sääolosuhteet asettavat rajoituksia tien hoidolle. Ongelmia aiheuttavat sekä liiallinen märkyys että kuivuus.  Liiallisen kosteuden pehmentämä soratie ei kestä korjauskaluston painoa ja työ voidaan suorittaa vasta kun tien pinta on kuivunut. Kuivaa soratietä ei voi järkevästi tasata / muokata, koska tie olisi heti pian ”nimismiehen kiharalla” ja vielä heikommassa kunnossa kuin ennen käsittelyä. Sademääräksi tarvitaan kunnon kasteleva sade, jotta päästää toivottuun lopputulokseen.

ELY-keskukset hankkivat tien kunnossapidon urakoitsijalta laatuvastuullisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että ELY-keskus ja urakoitsija sopivat missä kunnossa tien pitää olla mutta eivät sitä, miten kunnossapito tulee suorittaa. Urakoitsija toteuttaa tienpidon parhaaksi katsomallaan tavalla. Hoitourakoitsija tarkastaa alueensa soratiestön säännöllisesti ja tekee tarvittavat hoitotoimenpiteet laatutason säilyttämiseksi. Kelirikkoaikana sorateiden normaalit laatuvaatimukset eivät ole voimassa. ELY-keskusten maanteiden hoidon projektipäälliköt sekä erilliset valvontakonsultit valvovat urakoitsijoiden toimia pistokokein. Laajan tieverkon takia ei jokaista tiejaksoa voida valvoa jatkuvasti paikan päällä.

Tienkäyttäjillä on mahdollisuus ilmoittaa tien kunnossa havaitsemistaan puutteista. Ilmoitukset välitetään tietä hoitavalle urakoitsijalle, joka ottaa ne huomioon hoitotoimenpiteitä kohdentaessaan. Ilmoitukset eivät kuitenkaan ole tilauksia, joiden mukaan urakoitsija automaattisesti ryhtyy välittömiin korjaustoimenpiteisiin. Tien kunnosta ja hoidosta saatuja palautteita hyödynnetään tienhoidon suunnittelussa sekä esimerkiksi urakkasopimusten laadinnassa.

Ilmoituksen tien liikennettä vaarantavan huonosta kunnosta voi tehdä Tienkäyttäjän linjalle puh. 0200 2100 (auki 24/7) tai voit jättää viestin Palauteväylä-palvelussa. 

Lue lisää: