Milloin melusuojaus rakennetaan?


Melusuojauksia toteutetaan nykyisin valtion rahoituksella lähinnä vain suurempien tiehankkeiden yhteydessä. Yleisen liikenteen kasvun aiheuttaman melutason nousun torjumiseen ei ole myöskään osoitettu valtion varoja. ELY-keskus ei ole vastuussa meluntorjunnasta, mikäli tie on ollut olemassa ennen rakennettuja kiinteistöjä tai alueen asemakaavaa, eikä tielle ole tehty sen jälkeen sellaisia muutoksia, jotka olisivat edellyttäneet meluntorjuntatoimenpiteitä.

Mikäli kiinteistön omistaja haluaa itse omalla kustannuksellaan rakentaa meluesteen (aita, meluvalli yms.) tulee ensin tarkistaa rakenteen luvanvaraisuus kunnan rakennusvalvonnasta.

Rakentamista on rajoitettu maantien välittömässä läheisyydessä ennen kaikkea liikenneturvallisuussyistä ja riittävien näkemien varmistamiseksi. Maantien suoja-alueelle sijoitettava melueste edellyttääkin aina lausuntoa naapurin kuulemisesta sekä poikkeuslupaa. Maantien suoja-alue ulottuu asemakaava-alueen ulkopuolella yleisimmin 20 tai 30 metrin etäisyydelle ajoradan keskilinjasta. Naapurin kuulemislausuntoa haetaan läheisten kiinteistöjen lisäksi paikalliselta ELY-keskukselta ja poikkeuslupaa rakenteen sijoittamiseksi maantien suoja-alueelle haetaan koko Suomen osalta Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

On hyvä huomata, että varsinkin meluaidasta heijastuu lisämelua maantien vastakkaiselle puolelle.

Melueste ei saa myöskään aiheuttaa vaaraa esim. maantien stabiliteetille/pysyvyydelle – normaalisti hakijalta vaaditaan esim. meluvallin osalta stabiliteettilaskelmia.

Yksityistä meluaitaa tai -vallia ei yleensä sijoiteta tiealueelle, mutta tällaisissa poikkeustapauksissa tehdään sijoittamisesta lisäksi erillinen sopimus paikallisen ELY-keskuksen kanssa.

Mikäli meluesteen rakentaminen tapahtuu maantien puolelta, tiealueella työskentely edellyttää aina työlupaa. Työlupaa haetaan Pirkanmaan ELY-keskukselta (keskitetty toiminto).

Lisätietoa ja ohjeet lupien ja lausuntojen hakemiseen löytyvät ELY-keskusten verkkosivuilta.

Lue lisää: